Skip to content

NKFIH

Mesterséges intelligencián, gépi tanuláson és kognitív szolgáltatáson alapuló intelligens, automatizált ember-gép kommunikáció kutatása és kísérleti fejlesztése

A támogatás összege: 111.823.476 FORINT

Projektünk célja, hogy bekapcsolódjunk az intelligens kommunikációs csatornák kutatásába és a létrejövő kutatási eredményeket gazdaságilag is hasznosíthatóvá tegyük. Kutatásunk témája a mesterséges intelligencia (AI) megoldásokon alapuló automatizált, intelligens kommunikáció területe, mely az ember-gép interakciót teheti hatékonyabbá.

Az intelligens kommunikáció az IKT kutatások középpontjában áll, valamennyi világcég komoly erőfeszítést tesz a lehetőségek feltárásában s az eredményeik terjesztésében. Kiemelhető a Microsoft Language Understanding Intelligent Service (www.luis.ai), a Google API.AI (www.api.ai), az Amazon AI (aws.amazon.com/amazon-ai/) vagy az IBM Watson (www.ibm.com/watson) platformja, melyek célja, hogy az AI kínálta szolgáltatásokat elérhetővé tegyék hétköznapi felhasználás számára is.

Célunk egy olyan intelligens kommunikációs rendszer tudományos hátterének megalapozása, melyben a tartalom feldolgozása, értelmezése dinamikusan, öntanuláson alapulva történik, függetlenül a csatornától (hang, szöveg, kép, stb.).

Az intelligens rendszerekkel képessé tehetjük IKT eszközeinket a kommunikáció releváns részeinek felismerésére, a kevésbé fontos információ elvesztése nélkül. Az input értelmezésén túl a válasz is dinamikusan épül fel, csökken az előre meghatározott válaszoktól való függés.

Főbb jellemzők:

kommunikációs csatornáktól független működés (chat, email, sms, social media, beszéd, kép)
tartalom felismerése, értelmezése öntanuló algoritmusokon keresztül
programozási igény nélküli folyamatszabályozás
válaszok előállítása (dinamikusan épülő válaszokkal, knowledge base integrációval, háttérrendszerek által nyújtott információval).
A kutatás eredményeképp létrejövő bot alapú prototípus rendszerben a gépi tanulás segítségével nem szükséges a szinonímák definiálása. A szövegkörnyezet alapján a bizonytalanságok kezelhetőek, a nem pontosan megértett tartalomnál a találati valószínűség a kontextushoz igazítható.

×

Apply to job

Join Geomant and be part of a team that is shaping the future of communication solutions.

First name *
Last name *
Email *
Position you are applying for
Upload your CV *
Maximum file size: 2 MB